Seks, geld en conflicten

Wat doet een leidinggevende met conflicten op de werkvloer?

Seks, geld en conflicten. Een rijtje dat perfect past en waar deze keer niets geschrapt moet worden. Wat ze dan gemeen hebben? Het taboe dat er rond hangt. Begint de meerderheid niet een beetje te stotteren wanneer één van deze thema's door een durfal wordt aangehaald in een gesprek? Begint de helft van het gezelschap niet wat te schuifelen uit ongemak? Tijd voor verandering. Wie anno 2018 nog conflicten vermijdt, is 'missing the point'.

Het wordt tijd dat een conflict gezien wordt als een opportuniteit om te groeien. Geen conflicten in je organisatie? Dan moet je je pas echt serieus zorgen beginnen te maken.

Er zijn honderden situaties te bedenken die leiden tot een conflict op het werk. Verschillende standpunten, werkwijzen die uiteenlopen, achterklap of een simpele miscommunicatie: de werkvloer is nu eenmaal een goede voedingsbodem voor onenigheden. En conflicten verzieken de werksfeer, toch?

Diversiteit is rijkdom

Fout. Een conflict behoort tot één van de normaalste zaken op de werkvloer. In een organisatie waar conflicten zijn, schuilt vooral veel energie en dienen de kansen zich vaak op een gouden bordje aan. In een conflict zit met andere woorden héél veel potentieel.

Conflicten wijzen er namelijk op dat er verschillende meningen en visies leven. En zoals elke leidinggevende zou moeten weten: diversiteit is rijkdom. In plaats van een conflict weg te zwaaien, kan je evengoed op een constructieve manier de verschillende stromen aan informatie bundelen om tot creatieve en innovatieve oplossingen te komen.

Liefdesrelatie

Samen door een conflict gaan, leidt bovendien tot betere banden. Vergelijk het met een liefdesrelatie: koppels die door een moeilijke, relationele periode gingen, zeggen daarna vaak dat ze er sterker zijn uitgekomen. Doordat je de moeite neemt om naar het standpunt van de ander luisteren, worden emoties gekaderd en kunnen perspectieven veranderen. Door te luisteren, begrijp je soms beter waarom een ander op een bepaalde manier reageert. Samen door een conflict gaan, heeft met andere woorden een positieve impact op de connectie tussen twee of meerdere mensen.

Wat kan je als leidinggevende doen?

Een conflict ombuigen tot iets positiefs, start bij de leidinggevende. Alles begint bij het tijdig herkennen én erkennen van spanningen in je team. Vervolgens breng je iedereen samen rond de tafel en ondersteun je de dialoog. Dat kan alleen als je ook context en ruimte creëert voor meningen en authenticiteit.

Wie geen ruimte laat voor conflicten, creëert eigenhandig al snel een 'laissez-faire' houding op de werkvloer waarbij werknemers aanvoelen dat ze met hun mening of visie geen verschil kunnen/mogen maken, waar conflicten binnensmonds blijven en situaties zullen escaleren. Wees dus niet bang en omarm de dynamiek binnen je organisatie.

Als leidinggevende hoef je het conflict niet zozeer zelf op te lossen. 'Empower' je mensen om zelf oplossingen te vinden en profileer jezelf als iemand die vooral niet veroordeelt. Wees een krachtige leider. Wie anno 2018 nog conflicten vermijdt, is 'missing the point'.

Uiteraard is niet elk conflict onschuldig. Er zijn er die heel veel ellende met zich meebrengen en werknemers tot wanhoop drijven. Wie zich in zo'n situatie bevindt, doet er goed aan hulp in te roepen van een expert. Voorkom dat spanningen jouw medewerkers ziek maken. Je kan beroep doen op professionele conflictbemiddeling van De Hefboom.

Wil je meer informatie of een afspraak maken?