Neutraliteit: krachtig 'wapen' bij conflict

Een bemiddelaar is altijd neutraal, toch? Zodra één van de partijen vindt dat ik niet neutraal ben, kan ik inpakken. Maar wat betekent het nu precies? En hoe kan deze vaardigheid ook van pas komen voor een leidinggevende?

Eén ding is zeker, neutraal zijn en blijven is verdomd moeilijk. Maar ik ben er in opgeleid en getraind dus ik kan dat. Of dat dàcht ik tenminste…

Welk stukje van 'blijf in uw kot' begrijpen ze niet?

Ik merk de laatste tijd heel wat irritatie, frustratie zelfs bij mezelf als ik al die interpretaties van 'blijf in uw kot' rondom mij zie en hoor. Ik begrijp zeker dat het voor sommigen ontzettend moeilijk is om terug te plooien op enkel jezelf of je gezin, om niet af te spreken met vrienden en familie, om je kinderen in en rond je huis te houden, om niet even op een bankje in de zon te gaan zitten, om in de buurt van je woning te blijven, om je enkel en alleen met de wagen te verplaatsen als dat echt nodig is. Ik snap het zo hard!

Makkelijker gezegd dan gedaan!

En toch voel ik dat ik het moeilijk heb met zij die deze 'simpele' regels niet kunnen/willen respecteren. Ik wil geen oordeel vellen maar ik moet toegeven dat ik het wel doe. Het lukt me niet zo goed om schuldloos te denken. Hier lig ik al enkele nachten over wakker. Ik ben precies toch niet zo neutraal of onpartijdig als ik zou willen.

Neutraal zijn is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben toch ook 'maar' een mens. Met een eigen mening en eigen gevoelens, behoeften en waarden. Als ik mij daarin tekort gedaan voel, dan wringt dat. Zo werkt dat bij iedereen trouwens. En in dit voorbeeld word ik getriggerd op mijn behoeften aan solidariteit, verantwoordelijkheid en veiligheid.

Ben ik dan wel een goede bemiddelaar? Het antwoord is JA!

Wees je bewust van jouw 4 G's

Neutraliteit of onpartijdigheid heeft niets te maken met niet voelen of geen mening hebben. Integendeel! Het komt erop neer jezelf bewust te zijn van 4 G's:

  • Gevoelens
  • Gedachten
  • Gewaarwordingen
  • Gedrag

Actief en bewust kijken naar je eigen G's maakt dat je ze kan beheersen. Interventies zijn het effectiefst bij mensen die als waarnemer naar zichzelf kunnen kijken en anderen spiegels voor kunnen houden.

Sleutel tot succes en basis voor bemiddelend leiderschap

Neutraliteit is de vaardigheid om een metapositie aan te nemen. Je maakt dan geen deel uit van het systeem maar staat in het 'neutrale midden' en faciliteert te communicatie. Je staat als het ware ten dienste van de partijen. Het gaat over afstand nemen en tegelijk heel betrokken zijn.

De neutraliteit maakt deel uit van de grondhouding van de bemiddelaar en is de sleutel tot succes in de ontmijning van (ver geëscaleerde) conflicten. Vanuit deze attitude creëer je rust en stimuleer je vertrouwen, empathie en wederzijds begrip. Precies daarom is deze vaardigheid ook key voor leidinggevenden. Leidinggevenden die in staat zijn zonder oordeel, met open mind en warm hart naar de verschillen in hun team te kijken, maken het verschil. Ze geven ruimte aan alle stemmen en visies en slagen er op die manier in hun groep mee te krijgen en spanningen om te buigen naar kansen.

De Hefboom is gespecialiseerd in het omgaan met en oplossen van samenwerkingsconflcten. Wil je meer weten en leren over bemiddelend leiderschap? Contacteer mij via 013 70 00 72 of [email protected].

Wil je meer informatie of een afspraak maken?